„Ledning mangler!”-fejl

Denne vejledning hjælper dig med at vurdere den mulige årsag og fortælle dig, hvordan du løser problemet efterfølgende.

Din Landroids afgrænsningskabel kan blive beskadiget eller skåret over af  ting som – plænelufter, skovl, rive osv. Hvis det er beskadiget, kan kablet have et for lavt signal, der ikke er vil kunne blive registreret af Landroid. Hvis der er skåret over, vil der overhovedet ikke være noget signal. I begge tilfælde fungerer Landroid ikke og viser fejlmeddelelsen „Ledning mangler!”.

Se videoen, eller følg nedenstående trin:

Trin 1: Kontrollér LED'en på ladestationen

Fjern Landroid fra basen, og kontrollér LED'en på ladestationen.

Hvis LED'en er slukket, skal du kontrollere, at strømforsyningen er ordentligt tilsluttet ladestationen og til en stikkontakt. Hvis du er i tvivl der er strøm i stikkontakten, kan du putte en hvilken som helst elektrisk enhed i stikkontakten for at kontrollere, om der er strøm. Hvis problemet fortsætter (LED slukket), har strømforsyningen sandsynligvis brug for udskiftning.

Hvis LED'en lyser fast grøn, og Landroid stadig angiver „Ledning mangler!”, er kanttråden ikke brudt, men kan være beskadiget og udsender et signal, der er for svagt til, at Landroid kan registrere det. Fortsæt til trin 3.

Hvis LED'en viser en uregelmæssighed (enten blinker grøn eller lyser fast rød, afhængigt af modellen — se din brugsanvisning), indikerer det, at afgrænsningskabel er afbrudt (skåret fra hinanden) et eller andet sted. Fortsæt til trin 2.

Trin 2: Kontrollér klemmerne

Sørg for, at begge ender af kanttråden er korrekt forbundet til klemmerne i ladestationen. Hvis dette ikke løser problemet, skal du gå til trin 3.

Trin 3: Lav en testsløjfe

Tag et stykke kanttråd, som er cirka tre meter langt. Afisoler begge ender, og sæt dem i klemmerne på ladestationen. Læg kablet på jorden i en cirkel for at oprette testsløjfen. Placer Landroid i ladestationen inde i sløjfen, og kontrollér, om fejlmeddelelsen vedvarer.

Hvis den ikke gør det, er du nu sikker på, at problemet har med afgrænsningskablet at gøre. Så kan du fortsætte med at læse artiklen her nedenfor for at ordne det.

Sådan finder du det ødelagte/beskadigede punkt

Hvis problemet er at afgrænsningskabelet er skåret over („Ledning mangler!” + LED blinker eller rød, afhængigt af modellen), skal du starte med en visuel inspektion af omkredsen, hvor afgrænsningskablet ligger. Hvis du tidligere har foretaget en kabelreparation, anbefales det kraftigt at starte med dette. Hvis du bemærker en uventet rids eller andre tegn på jorden, ligger problemet sandsynligvis der. Se nærmere på kablet og prøv at se, om det er ødelagt eller beskadiget. Hvis ikke, skal du søge efter andre spor af uregelmæssigheder langs omkredsen.

Hvis din visuelle inspektion til sidst ikke fører dig nogen vegne, skal du følge en af disse metoder:

Metode 1: AM-radio

Hvis du har en lille bærbar AM-radio til rådighed (hvis du ikke har det, kan du købe den billigt online), kan du indstille den til cirka 700 kHz. Brug af et par hovedtelefoner vil hjælpe. Finindstil den, og sørg for at du ikke kan høre nogen station. Stræk din radios teleskopantenne helt ud, og vend den mod jorden. Da afgrænsningskabel fungerer som en antenne, vil du høre en forstyrrelsesstøj. Jo tættere spidsen kommer på kablet, desto højere er støjen. Hold radioens antenne så tæt som muligt på kablet. Når du når det ødelagte/beskadigede punkt, vil du høre et betydeligt fald af støjniveauet. Gå til trin 4.

Metode 2: Kabelsøger til afgrænsningskabelbrud

Køb en kabelsøger (ca100-200 DKK). Følg producentens instruktion, som generelt set fortæller dig, at du skal fastgøre enhedens røde og sorte klemmer til de to afisolerede ender af afgrænsningskablet, og derefter følge kablet med spidsen af kabelsøger så tæt som muligt på kablet. kabelsøger udsender en lyd, der bliver højere, jo tættere du er på kablet. Det anbefales, at du tilslutter hovedtelefoner til kabelsøger, så du er isoleret fra baggrundsstøj (trafik, vind...). Når lydniveauet falder markant, har du nået det ødelagte/beskadigede punkt. Gå til trin 4.

Trin 4: Reparér kablet

Da afgrænsningskablet er udendørs og udsat for elementerne — fugt, regn, varm, kulde — er det vigtigt, at reparationen udføres korrekt. Vi anbefaler dig at følge instruktionerne i vejledningen "Hvordan reparerer man afgrænsningskablet?".