Fout „Draad ontbreekt!”

Deze tutorial helpt u om de mogelijke oorzaak vast te stellen en vertelt u hoe u het probleem op kunt lossen.

De grensdraad van uw Landroid kan beschadigd of doorgesneden worden door externe factoren, zoals een beluchter, spade, hark... Als de draad beschadigd is, geeft hij een laag signaal dat onvoldoende is om door de Landroid te worden waargenomen. Als hij wordt doorgesneden, is er helemaal geen signaal meer. In beide gevallen werkt de Landroid niet meer en wordt het foutbericht „Draad ontbreekt!” weergegeven.

Bekijk de video of volg onderstaande stappen:

Stap 1: bekijk de led op het oplaadstation

Haal de Landroid weg van de basis en bekijk de led op het oplaadstation.

Als de led uit is, controleer dan of de basis en het stopcontact de juiste stroomvoorziening hebben. Steek bij twijfel de stekker van een ander elektrische apparaat in het stopcontact en controleer of het apparaat stroom krijgt. Als het probleem blijft bestaan (led uit), kan het zijn dat de stroomvoorziening moet worden gerepareerd.

Als de led brandt met vast groen licht, geeft de Landroid nog steeds het bericht „wire missing”, de lus is niet onderbroken maar kan beschadigd zijn en een signaal uitzenden dat te zwak is voor de Landroid. Ga naar stap 3.

Als de led een abnormale situatie aanduidt (door te knipperen of vast te branden met rood licht, afhankelijk van het model — raadpleeg uw gebruikershandleiding), is de lus ergens verbroken (doorgesneden). Ga naar stap 2.

Stap 2: controleer de klemmen

Ga na of beide uiteinden van de draad stevig zijn verbonden met de klemmen in het oplaadstation. Ga naar stap 3 als het probleem nu nog niet is opgelost.

Stap 3: maak een testlus

Neem een stuk elektriciteitsdraad van ongeveer drie meter lang. Strip beide uiteinden af en steek ze in de klemmen op het oplaadstation. Leg de draad op de grond in een cirkel, om een testlus te maken. Plaats Landroid op de basis binnen de lus en controleer of het foutbericht weergegeven blijft.

Als dit niet het geval is, weet u nu zeker dat het probleem in de grensdraad zit. U kunt dan onderstaand artikel lezen om het op te lossen.

Opsporen van het punt waar de breuk/beschadiging zich bevindt

Als het probleem een doorgesneden draad betreft (fout „Draad ontbreekt!” + knipperende of rode led, afhankelijk van het model), begin dan met een visuele inspectie van de omtrek waar de grensdraad ligt. Als u de draad al eerder heeft gerepareerd, wordt sterk aanbevolen om vanaf dat punt te beginnen. Als u onverwachte groeven of andere tekenen op de grond ziet, is de kans groot dat het probleem daar zit. Bekijk de draad beter en probeer te zien of hij doorgesneden of beschadigd is. Zo niet, zoek dan naar andere abnormale situaties langs de omtrek.

Als uw visuele inspectie uiteindelijk nergens toe leidt, volg dan een van deze methoden:

Methode 1: AM-radio

Als u een kleine draagbare AM-radio heeft (deze zijn voor weinig te koop op Amazon), stem hem dan af op ongeveer 700 kHz. Het is nuttig om een koptelefoon te gebruiken. Stem fijn af en zorg dat u geen enkel radiostation kunt horen. Schuif de antenne van uw radio helemaal uit en richt hem naar de grond. Aangezien de draadlus als antenne fungeert, zult u een storend geluid horen. Hoe dichter de punt bij de draad komt, des te harder is dit geluid. Houd de radio-antenne zo dicht mogelijk bij de draad. Als u het punt van de breuk/beschadiging bereikt, zult u een aanzienlijke daling van het geluidsniveau waarnemen. Ga naar stap 4.

Methode 2: draadbreukdetector

Koop een draadbreukdetector bij uw plaatselijke elektriciteitswinkel of online (deze kost ca. 20-30€/£/$). Volg de aanwijzingen van de fabrikant, die u in grote lijnen zal zeggen dat de rode en zwarte klem van het apparaat aan de twee gestripte uiteinden van de grensdraadlus moeten worden bevestigd, en volg dan de draad met de punt van de detector zo dicht mogelijk bij de draad. Hoe dichter de detector bij de draad komt, des te harder is het geluid ervan. Het is raadzaam een koptelefoon met de detector te verbinden zodat u geïsoleerd bent van achtergrondlawaai (verkeer, wind...). Wanneer het geluidsniveau aanzienlijk daalt, hebt u het punt van de breuk/beschadiging bereikt. Ga naar stap 4.

Stap 4: repareer de draad

Omdat de draad in de open lucht ligt, blootgesteld aan weersinvloeden — vocht, regen, hitte, koude — is het belangrijk dat de reparatie naar behoren wordt uitgevoerd. Wij adviseren u om de instructies van de tutorial "Hoe repareer ik de grensdraad?" te volgen.